Homemade mosquito spray

Hjemmelavet myggespray er både billigt og effektivt – og medmindre man skal opholde sig på et sted med mange myg, er der normalt ingen grund til at købe dyre myggesprays.

Hvis man har tendens til at få mange myggestik, bør man dog overveje et kommercielt myggemiddel.

I denne artikel finder du både en række opskrifter på hjemmelavede myggesprays, men også information om, hvornår du bør lave din egen og hvornår du bør købe en færdiglavet.

 

Opskrifter på myggemiddel

Herunder finder du 2 opskrifter på forskellige myggemidler. Den første er en myggespray baseret på æteriske olier. Den anden er en myggebalsam baseret på pebermynte og alkohol.  

 

Homemade mosquito spray

Den hjemmelavede myggespray er både nem, hurtigt og effektiv:

Ingredients

  • Eukalyptusolie
  • Mandelolie

Der skal også bruges en beholder; optimalt en rejseflaske eller forstøverflaske, men en gammel flaske til shampoo, solcreme el.lign. virker også.

Fremgang

  • Hæld 10 cl mandelolie op i en skål
  • Hæld 20 dråber eukalyptusolie i mandelolien (eller flere hvis du vil have en stærkere)
  • Hæld blandingen i en passende beholder – helst en rejseflaske eller forstøverflaske
  • Omryst flasken med den hjemmelavede myggespray i inden brug

Husk at olier kan forstærke effekten af solens stråler, så hvis du bør undgå ophold i direkte sollys efter påsmørelse af myggesprayen. Husk også at du kun bør bruge den på utildækkede områder af kroppen, som er eksponerede for myg (den bør med andre ord ikke bruges under tøjet, men kan sagtens bruges på tøjet).    

 

Hjemmelavet myggebalsam

Denne hjemmelavede myggebalsam er lidt vanskeligere at lave end sprayen ovenfor, men den virker:

Ingredients

  • Vand
  • Vodka
  • Tørret pebermynte
  • Tørrede nelliker

Der skal også bruges en beholder; optimalt en rejseflaske eller forstøverflaske, men en gammel flaske til shampoo, solcreme el.lign. virker også.

Fremgang

  • Kog en kop vand og tilsæt 3 – 4 spsk. tørret pebermynte samt et par tørrede nelliker
  • Omrør blandingen grundigt, tildæk den og lad den afkøle tildækket
  • Si pebermynten og nellikerne fra og bland en 1/2 kop vodka i
  • Hæld den i en rejseflaske, forstøverflaske eller anden passende beholder
  • Opbevar myggebalsamen køligt (helst i køleskabet)
  • Brug den efter behov (bous: den dufter godt og virker opfriskende på huden)

Fordelen ved denne myggebalsam er, at den – i modsætning til olien ovenfor og alle de kommercielle oliebaserede myggemidler – ikke øger risikoen for solskader på huden. Nogle vil måske stille spørgsmål tegn ved, om det er hensigtsmæssigt at bruge vodka på huden; det kan man sagtens, så længe det sker i begrænset omfang, hvilket normalt er tilfældet med myggemidler.

Husk desuden på at mange hudprodukter til daglig brug indeholder alkohol. Hvis du skal bruge myggebalsam i længere tid – eller skal et sted hen, hvor der er mange myg – bør du anvende et kommercielt middel i stedet.  

 

Beskytter hjemmelavet myggemiddel tilstrækkeligt?

Der er ingen tvivl om, at de hjemmelavede myggemidler er mindre effektive end de syntetiske. Deres begrænsede virkning gør dem kun egnede til brug på steder, hvor forekomsten af myg lav.

Personer som har tendens til at tiltrække mange myg, bør i øvrigt ikke forlade sig på hjemmelavet myggemiddel.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt de hjemmelavede midler yder tilstrækkelig beskyttelse, er der kun to ting at gøre; 1) prøve dig frem eller 2) købe et kommercielt (syntetisk) myggemiddel og tage det med for en sikkerheds skyld.  

 

Køb af kommercielle myggemidler

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt de hjemmelavede midler yder tilstrækkelig beskyttelse, bør du købe et kommercielt myggemiddel. Her har du to valg:

  • Natural mosquito repellents
  • Synthetic mosquito repellents

Hvad du skal vælge, afhænger af behov og præferencer.

 

Anbefalede naturlige midler

Selvom hjemmelavede myggemidler er billige, er de prismæssigt ikke så langt fra de kommercielle naturlige myggemidler på markedet. Derfor kan det i nogle tilfælde godt svare sig, at købe et færdigblandet produkt. Vi anbefaler produkterne herunder:

Hvis ikke man ønsker at blande sit eget myggemiddel, anbefales disse produkter i stedet

 

Anbefalede syntetiske midler

Som nævnt er de syntetiske myggemidler i langt de fleste tilfælde de mest effektive. Vi anbefaler produkterne som ses nedenfor:

De syntetiske myggemidler er næsten altid mere effektive og langtidsvirkende end andre myggemidler

 

Er syntetiske myggesprays mere effektive?

Selvom alle myggemidlers virkning varierer fra person til person, er de syntetiske myggemidler generelt meget mere effektive end de naturlige midler. Deres virketid er også betydeligt længere. Dette skyldes især, at de syntetiske myggemidler er specielt udviklede til at afskræmme myg, hvor æteriske olier blot er planteudtræk med en naturlig myggeafvisende effekt.

 

Hvornår bør man købe syntetisk myggepray?

Selvom de hjemmelavede myggemidler kan yde tilstrækkelig beskyttelse mod myg her i Danmark, er der adskillige situationer, hvor syntetiske myggesprays bør bruges. Dette gælder f.eks. hvis:

  • sommeren er varm og regnfuld
  • man skal opholde sig meget i naturen
  • man skal opholde sig meget udendørs i sommerhalvåret

Hvis man skal til udlandet, bør man som udgangspunkt aldrig forlade sig på hjemmelavede myggemidler. Man skal være ekstra påpasselig, hvis man skal rejse til et område, hvor der er:

  • mange myg (som f.eks. i de nordlige dele af Sverige eller Norge samt mange steder på den sydlige del af jordkloden)
  • risiko for malaria (f.eks. Afrika)
  • risiko for andre sygdomme, som overføres af myg (dengue feber, vestnilfeber osv.)

Hvis du skal til et af ovennævnte områder, bør du kontakte en læge med forstand på rejsemedicin inden afgang. Husk at den danske myggesæson også kan være slem – især hvis sommeren er varm og regnfuld. Myggesæsonen starter i foråret, topper i sommermånederne og slutter i efteråret.

Hvis du skal opholde dig længere tid i naturen – som f.eks. på en overlevestur, camping, spejderlejr, kanotur el.lign. – bør du altid købe et syntetisk myggemiddel.

 

Treatment for mosquito bites

Hvis du allerede er blevet stukket af en eller flere myg, bør du bruge et ‘efterstik-middel' til at reducere kløe og hævelse. Hvis du på forhånd ved, at du skal et sted hen, hvor du risikerer at få mange myggestik, bør du købe et efterstik-middel. 

Vi anbefaler produkterne nedenfor:

Vi anbefaler disse ‘efterstik-midler', fordi de er effektive og billige