Lus i sengetøj

Kan lus smitte via sengetøj? Svaret er både ja og nej, fordi der findes flere forskellige lusearter, der sætter sig på mennesket:

  • Hovedlus: Nej
  • Fladlus: Nej
  • Kropslus: Ja

I praksis er der derfor ingen grund til at vaske sengetøjet og gøre ekstra rent, hvis man har hovedlus eller fladlus.

Kropslus derimod skal bekæmpes ved at vaske sengetøj og alle andre tekstiler i hjemmet, ligesom ekstra rengøring også anbefales. Læs evt. mere om bekæmpelse af lus her.

Når man får lus i Danmark og de fleste andre vestlige lande, er der næsten altid tale om hovedlus.

Lus overlever ikke længe i sengetøj, men man bør alligevel fryse, henlægge eller vaske det

Kropslus er den eneste luseart, der kan ikke overleve længere tid i sengetøj – men kropslus forekommer kun sjældent i Vesten

 

Lusenes overlevelse i sengetøj

De lusearter der lever på mennesket, kan kun overleve i en begrænset periode, når de ikke sidder på en vært:

  • Hovedlus – som er den mest almindeligt forekommende luseart i Danmark – kan maksimalt overleve i 24 timer i sengetøjet. Derfor er sandsynligheden for at de finder vej til nye værter ekstremt lille og man anser ikke smitte via sengetøjet for at være en reel smittevej.
  • Fladlus kan også kun overleve i 24 timer i sengetøjet og sandsynligheden for smitte via sengetøjet er derfor ligeledes ekstremt begrænset.
  • Kropslus kan overleve i op til 7 døgn og kan derfor sagtens finde vej til nye værter via sengetøjet.

Forskellen på de tre lusearters evner til at overleve i omgivelserne hænger sammen med deres normale levevis; hovedlus og fladlus lever på menneskekroppen og har derfor brug for kropsvarme og regelmæssigt blodindtag. Kropslus derimod lever i vores tøj og er derfor mere robuste.

 

Kropslus i sengetøj

Kropslus lever normalt i værtens tøj. De sidder især i tøjets sømme og folder, og mest på steder hvor tøjet strammer ind mod kroppen. 

Derfor findes de af og til også i sengetøj, som smittede personer har anvendt. Dette kan give lusene mulighed for at sætte sig i tøjet hos nye værter.

Kroplusene i sengetøjet kan bekæmpes på én af følgende 3 måder:

  • Fryse sengetøjet i 8 døgn
  • Lægge sengetøjet væk i 2 uger (i aflukkede plastikposer)
  • Vaske sengetøjet (ved minimum 60°C) og tørretumble det

Ovenstående virker, fordi lusene højst kan overleve i 7 døgn, når de ikke sidder på deres værter. Tommelfingerreglen med frysning i 8 døgn og opbevaring i 2 uger bruges for at være helt sikker på, at lusene ikke overlever. Vasken og tørretumblingen virker, fordi lus ikke kan tåle varmt vand (over 55°C) eller varm, tør luft.

 

Hvornår skal sengetøjet skiftes?

Sengetøjet skal skiftes, så hurtigt som muligt, efter at man har opdaget kropslusene. Dette gælder også alle andre tekstiler inkl. det tøj, man har på kroppen. Herefter bør man enten vaske det, fryse det eller henlægge det, som beskrevet ovenfor. 

Bekæmpelsen af lusene handler basalt set om at oprethold almindelig hygiejne – dvs. at man hver dag; skifter til rent tøj og går i bad. Herudover skal sengetøj o.lign. også skiftes regelmæssigt.

 

Hvad virker ikke?

Husk på at følgende ikke dræber eller fjerner lus fra sengetøjet:

  • Vask i koldt vand
  • Lufttørring
  • Udendørs eller indendørs ophængning (i f.eks. tørrestativ)
  • At ryste eller banke sengetøjet

Gamle husråd med brug af sprit, eddike, olie osv. bør heller ikke anvendes (hverken på kroppen eller i sengetøjet).