Møl i køkkenet

Vi anbefaler melmølfælder til forebyggelse og bekæmpelse af møl i køkkenet:

Hvilke møl trives i køkkenet?

Hvis du blot har fundet et enkelt voksent møl i dit køkken, kan der være tale om et møl, der blot har forvildet sig ind i køkkenet – især om sommeren, hvor møllene trives udendørs og vinduerne ofte er åbne. Møllet kan dog også være tegn på et mølangreb.

Hvis du finder flere voksne møl i køkkenet, er dette et næsten sikkert tegn på et mølangreb.

I alle tilfælde bør du inspicere dine tørre fødevarer for møllenes tilstedeværelse. I praksis er det møllenes larver og deres efterladenskaber du skal kigge efter.

Når man finder møl i køkkenet, er det sandsynligvis tofarvede frømøl eller frømøl:

Hvis du finder et møl i køkkenet, er det sandsynligvis et tofarvet frømøl

Tofarvet frømøl

Frømøl kan både leve i køkkenet og i resten af hjemmet

Frømøl

 

Bekæmpelse af køkkenmøl i 4 trin

Hvis du følger disse 4 trin, kan du i langt de fleste tilfælde slippe af med køkkenmøllene forholdsvist nemt:

1. Inspicering: Åbn alle poser og beholdere med tørre fødevarer og inspicer dem grundigt for tilstedeværelsen af larver samt deres spind og ekskrementer. Sidstnævnte får ofte fødevarerne til at klumpe sammen eller fremstå let fordærvede. Larvernes æg er meget små og vanskelige at se med det blotte øje, og ofte er der tale om ekskrementer, når folk mener at have set larveæg.

2. Kassering: Du bør kassere alle de fødevarer, som møllarverne har angrebet. Hvis skadernes omfang er meget begrænset, kan man evt. blot kassere den beskadigede del og fryse eller opvarme resten til hhv. -18°C i to dage eller +55°C i en time.

3. Rengøring: Tøm alle køkkenskabe for fødevarer og støvsug dem grundigt. Vær især omhyggelig ved sprækker, revner, huller, hjørner og lignende steder. Tør efter med klud fugtet med almindelig lagereddike og pebermynteolie. Brug aldrig vand da det vil give møllene endnu bedre livsvilkår!

4. Forebyggelse: Opbevar alle tørre fødevarer i lufttætte beholdere og læg laurbærblade i alle køkkenskabe. Herved reducerer du møllenes muligheder for æglægning, hvilket mindsker sandsynligheden for fremtidige mølangreb betydeligt. Herudover bør du opsætte melmølfælder for at forebygge og bekæmpe fødevaremøl:

Ved kraftige mølangreb bør man efterse alle flytbare elementer i køkkenet og eventuelt også nedtage køkkenskabe o.lign. for at kunne kontrollere forholdene bag dem.

Hvis man finder møllarver og -æg her, skal de fjernes ved støvsugning og rengøring som beskrevet ovenfor.

 

Hvor stammer møllene fra?

Møl kan komme ind i køkkenet på to måder:

  • Via en fødevare: Når man køber en tør fødevare i f.eks. et supermarked, er der altid en lille risiko for, at der mølæg eller møllarver i den. Ofte skal problemet spores tilbage i distributionen eller produktionen af den enkelte fødevare for at finde det punkt, hvor møllene lægger deres æg i varen. Som forbruger bør man derfor gøre sin detailhandel opmærksom på tilstedeværelsen af møl i købte fødevarer.
  • Fra naturen: Møl kan finde vej fra naturen ind i hjemmet. Det gælder især møl (frømøl, pelsmøl og klistermøl), der kan leve i fuglereder og insektbo omkring hjemmet. Om sommeren hvor køkkenvinduerne ofte er åbne, kan møl der forvilder sig ind i hjemmet også være nok til at starte et mølangreb.

Når man finder møl i sit køkkenskab stammer de med andre ord altid udefra – men hvis møllene har etableret sig i køkkenet, skal de selvfølgelig bekæmpes her. I disse tilfælde vil de ofte gemme sig bag køkkenelementer såsom køkkenskabe, komfurer, køleskabe, emhætter osv.

 

Hvilke møl lever i køkkenet?

Når man i et dansk hjem opdager møl i sit køkken, er der som regel tale om tofarvede frømøl – selvom det også kan være andre mølarter. Nedenfor ses en liste over de møl, der kan trives i køkkenet og deres forekomst:

Herudover findes der også en håndfuld andre arter, som i meget sjældne tilfælde kan forekomme i køkkenet.

Bemærk at fødevaremøl (dvs. de mølarter, der lever af fødevarer i køkkenet) tiltrækkes af lys og ofte flyver omkring – i modsætning til tøjmøl (dvs. de møl, der lever af tekstiler) som er lyssky og foretrækker at løbe fremfor at flyve.

 

Møl i madvarer

Alle ovenstående mølarter lever af tørre madvarer såsom:

  • Gryn
  • Klid
  • Ris
  • Mel
  • Bulgur
  • Semulje
  • Polenta
  • Bønner
  • Cerealer
  • Krydderier
  • Chokolade
  • Tørkaffe

Det er dog ikke kun tørre madvarer, der angribes; nogle arter kan også leve af rådne madvarer og andre ting som f.eks. te, tobak o.lign.