Mølposer – Et effektivt middel mod møl

Der findes 2 typer mølposer:

  • Mølposer til skabe
  • Mølposer til skuffer

Vi anbefaler de mølposer, der ses længere nede på denne side, fordi de er:

  • Effektive mod møl
  • Sikre for helbredet
  • Miljøvenlige

Nedenfor kan du læse om, hvornår de forskellige mølposer bør anvendes.

 

Mølposer til skabe

Hvis du opdager små huller i tøjet eller mølpupper på tøjet i dine tøjskabe, er dette klare tegn på, at der er klædemøl eller pelsmøl i dine skabe. I disse tilfælde bør du ophænge mølposer i alle dine tøjskabe.

Mølposerne skal udelukkende ophænges i skabe, der indeholder tøj eller andre tekstiler såsom garn, uldtøj, gardiner, sengetøj, linned osv. Man bør hænge 1 – 3 poser i hvert skab, afhængigt af skabenes størrelse og evt. hænge ekstra poser op i de skabe, som møllene har angrebet.

 

Mølposer til skuffer

Du bør bruge mølposer i samtlige tøjskuffer, hvis du har mistanke om at der er tøjmøl i dem – dvs. hvis du har opdaget små huller i tøjet eller mølpupper på tøjet. Af og til kan både pupper og larver også ses i skuffernes hjørner eller rander.

Poserne bør kun placeres i skuffer, der indeholder tøj eller andre tekstiler. Normalt er 1 pose pr. skuffe tilstrækkeligt, men hvis skufferne er meget store, bør du lægge 2 poser i hver skuffe (læg dem så langt som muligt fra hinanden i samme skuffe).

Bemærk at der i hver serie af mølposer findes 3 forskellige varianter:

  • Classic
  • Ceder
  • Lavendel

Alle 3 varianter er lige effektive, så det er mest et spørgsmål om, hvilken duft man selv foretrækker. Lavendel-varianterne er dog uden tvivl de mest populære.

Mølposerne indeholder forskellige blandinger af urter, der har en afskræmmende effekt på møl.

 

Optimal anvendelse

Som det nævnes kort ovenfor, skal der som udgangspunkt placeres 1 mølpose i hvert skab/skuffe. I meget store skabe kan det dog være nødvendigt at placere op til 3 mølposer og i meget store skuffer op til 2 mølposer.

Miniposerne som ses ovenfor kan både bruges i små og store skuffer, og yder normalt tilstrækkelig beskyttelse i skuffer af små eller almindelige størrelser.

I større skabe og skuffer hvor det er nødvendigt at bruge mere end 1 mølpose, bør mølposerne placeres så langt som muligt fra hinanden.

 

Mølposernes effektivitet

Man kan naturligvis stille spørgsmålstegn ved mølposernes effektivitet og om hvorvidt mølposerne i det hele taget virker.

Det korte svar er, at de virker, men kun i kombination med aktiv bekæmpelse af møllene – dvs. man skal sørge for at dræbe alle larver og æg samt voksne møl, hvis man er angrebet af møl. Dette gøres ved at vaske, rense, fryse eller opvarme alle angrebne tekstiler samt alle tekstiler der har været opbevaret i nærheden af de angrebne tekstiler.

Det første skridt er dog at finde ud af, hvilken mølart du er angrebet af og derefter følge vejledningen i bekæmpelse af enten klædemøl eller pelsmøl.

Mølposer er med andre ord kun en del af mølbekæmpelsen og ikke et middel der bør “stå alene”. Mølposerne er i øvrigt et meget effektivt middel til at forebygge fremtidige mølangreb og bør altid anvendes, hvis du har (eller har haft) problemer med møl.

 

Hvor længe holder en mølpose?

Efter åbning bevarer en mølpose normalt sin effekt i ca. 6 måneder (dette gælder også mølposerne fra Colibri, som ses på denne side). Herefter bør man udskifte poserne for at undgå fremtidige mølangreb.

 

Alternativer

Der findes såkaldte mølhængere, som kan ophænges i skabe eller lægges ind i skuffer. Mølhængerne er dog behæftede med flere problemer; for det første er de kun effektive, hvis skabene eller skufferne er helt tillukkede (hvilket sjældent er tilfældet). For det andet er de decideret giftige og man ved ikke meget om deres effekt på helbredet eller miljøet. Derfor anser vi ikke mølhængerne for at være hensigtsmæssige alternativer til mølposerne.

Herudover er de generelle råd omkring opbevaring af tøj og tekstiler, som man bør følge (opbevar alle tekstiler af naturmaterialer i tætlukkede poser af plastik eller papir – især tøj og tekstiler der kun sjældent anvendes). Dette er dog heller ikke et reelt alternativ til mølposer, men nærmere et råd, som man bør følge for at undgå møl.

Hvis man sørger for at opbevare sit tøj og sine tekstiler hensigtsmæssigt og samtidig bruge mølposer mindsker man sandsynligheden for fremtidige mølangreb betydeligt. Denne kombination er derfor den mest optimale i langt de fleste tilfælde.

Endeligt findes der også mølfælder, som er et godt supplement til mølposer. Vi anbefaler denne Klædemølfælde: